25.1 C
Perama
22/05/2024
perama24.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίρονται οι περιορισμοί για τους απόδημους – Την Τετάρτη το νομοσχέδιο με τις βασικές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης

[354863] ΒΟΥΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / Eyrokinissi)
Κοινοποίηση

Νόμος του κράτους – με ευρεία πλειοψηφία 208 θετικών ψήφων και εφαρμογή από τις ευρωεκλογές του 2024 – η άρση των περιορισμών για τους απόδημους που θα μπορούν πλέον να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς προϋποθέσεις.

«Ναι» ψήφισαν Νέα Δημοκρατία (158) – ΠΑΣΟΚ (32) – Νίκη (10) και Πλεύση Ελευθερίας (8). «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και Κομμουνιστικό Κόμμα. Ενώ «παρών» δήλωσαν τόσο οι Σπαρτιάτες, όσο και η Ελληνική Λύση.
 
«Είναι μια μεγάλη εθνική, μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Μετά από σχεδόν μισό αιώνα, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, χωρίς εμπόδια, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς διακρίσεις σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», είπε ο Κ. Μητσοτάκης.
 
Την ίδια ώρα, η Νίκη Κεραμέως αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα και στους εκλογείς του εσωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν εκεί όπου δουλεύουν.
 
Για ψηφοθηρία εγκαλεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Γκάζι» στο μεταρρυθμιστικό έργο»

 
Από το υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δεύτερο νομοσχέδιο, που ψηφίζεται την Τετάρτη, με όλες τις βασικές οικονομικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.
 
«Ουσιαστικά υλοποιούμε το 50% των προεκλογικών μας δεσμεύσεων με το πρώτο μας νομοσχέδιο. Δίνω ιδιαίτερη έμφαση στις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, που πάλι γίνονται με μια πολύ συγκεκριμένη λογική: οριζόντιες αυξήσεις για όλους, αλλά στοχευμένες αυξήσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
 
Το οικονομικό πολυνομοσχέδιο προβλέπει επίσης άμεσα μέτρα για νοικοκυριά – νέους – συνατξιούχους:

-Πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για όσους έχουν παιδιά.
-Νέα έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν τα σπίτια τους για φυσικές καταστροφές.
-Οριστική απαλλαγή από τη συμμετοχή σε φαρμακευτικές δαπάνες για τους χαμηλοσυνταξιούχους που λάμβαναν ΕΚΑΣ.
-Επέκταση του «Market Pass».
-«Youth Pass» 150 ευρώ για κάθε νέο που γίνεται 18 ετών.
-Διπλασιασμό του προγράμματος «Σπίτι μου».
 
Σαφής ήταν η αναφορά του Πρωθυπουργού και στους ανθρώπους της αγοράς, με αφορμή τους πρόσφατους ελέγχους και τα υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε εταιρείες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και προς τους εργοδότες ενόψει του νέου κύματος καύσωνα.
 
Στις ράγες μπαίνει και ο ετήσιος προγραμματισμός των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000, με το μεγαλύτερο ποσοστό να κατευθύνεται στην υγεία.

Τροπολογίες Υπ. Οικονομικών

· Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ (2023, 2024 και 2025) για ακίνητα στις πυρόπληκτες περιοχές (πυρκαγιές Ιουλίου) που χαρακτηρίζονται επικίνδυνα ή ακατάλληλα για χρήση

· Αναστολή συμβάσεων εργασίας έως 3 μήνες για εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές (έναρξη ισχύος 17 Ιουλίου). Αποζημίωση 534 €/μήνα

· Παράταση φορολογικών δηλώσεων έως 31 Αυγούστου με καταβολή δύο πρώτων δόσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΝΔ: Ανακοινώθηκαν τα μέλη της επιτροπής εκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές

Η εξειδικευμένη μονάδα μαστού καλύπτει τις απαιτήσεις όλων των γυναικών και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου

Για τα συμφέροντα της εργοδοσίας οι φασίστες ήθελαν να σκοτώσουν πρωτοπόρους εργάτες