33.4 C
Perama
18/06/2024
perama24.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ανακαινίζω – Νοικιάζω» – «Εξοικονομώ 2024»: Τι προβλέπουν τα προγράμματα για την ανακαίνιση σπιτιού

Exoikonomo Anakainizo (1)
Κοινοποίηση

Προς τα τέλη του Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» το οποίο αφορά χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων.

Παράλληλα όμως, έρχεται και το νέο «Εξοικονομώ 2024» για τις επιδοτήσεις στις αντλίες θερμότητας, το οποίο και αναμένεται να ξεκινήσει προς την άνοιξη.

Τι γνωρίζουμε για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Όπως δήλωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, το πρωί της Τρίτης στο ραδιόφωνο του Real, αναμένεται να είναι στον «αέρα» στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες η υπουργός έκανε γνωστή την είδηση ότι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω» θα αφορά περίπου 12.500 σπίτια.

Εκτιμάται ότι πρόκειται να ανοίξει ειδική πλατφόρμα στην ΔΥΠΑ για τις αιτήσεις, ενώ παράλλη ήδη έχουν γίνει γνωστά τα εισοδηματικά κριτήρια.

Ποιοι είναι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους, αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Τα ποσά και οι προϋποθέσεις

Όπως έχει ανακοινωθεί και επισήμως, οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες.

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

α) τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,

β) μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Τι γνωρίζουμε για το «Εξοικονομώ 2024»

Για τους καυστήρες πετρελαίου, η Ε.Ε με διάταξεί της επιβάλλει στα κράτη – μέλη της, από από την 1η Ιανουαρίου 2025, να σταματήσουν να επιδοτούν τους λέβητες πετρελαίου και μέχρι το 2040 να τους έχουν απαγορεύσει εντελώς. Συνεπώς δίνεται έμφαση στις αντλίες θερμότητας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση, δίνει αυξημένη επιδότηση για τις αντλίες θερμότητας μέσα στο 2024.

Το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανοίξει την Άνοιξη, με ειδική πλατφόρμα όπως και τα προηγούμενα Εξοικονομώ αντίστοιχα.

Οι δικαιούχοι και τι ισχύει μέχρι σήμερα

Οι ιδιοκτήτες κύριας κατοικίας μπορείτε να λάβετε επιδότηση για παρεμβάσεις που εξοικονομούν ενέργεια και ενισχύουν την ενεργειακή αυτονομία της κατοικίας σας.

Οι επιλέξιμες δαπάνες που μπορούν να επιδοτηθούν είναι:

  • αντικατάσταση κουφωμάτων
  • τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης
  • αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης
  • σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • άλλες παρεμβάσεις (σύστημα διαχείρισης smart home)

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στις κατοικίες θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες ενεργειακές απαιτήσεις του «Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων».

Θα χρειαστεί να:

  • Συμπληρώσετε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • Καταχωρήσετε την ηλεκτρονική σας διεύθυνση (e-mail) και τα απαραίτητα στοιχεία
  • Επισυνάψετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Τονίζεται ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει στάδια αξιολόγησης με συγκεκριμένα κριτήρια. Κάθε στάδιο του προγράμματος έχει συγκεκριμένες προθεσμίες.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κατέπλευσε το OOCL Piraeus

Ο Δήμος Περάματος για την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς

Δύο άτομα ταυτοποιήθηκαν και ένας ακόμη αναζητείται μετά τη σύλληψη 20χρονου για συμμετοχή στην άγρια καταδίωξη με τον θάνατο του αστυνομικού