25.1 C
Perama
22/05/2024
perama24.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΑΜΑ

Αυτοψία στα έργα στο Πέραμα πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Κοινοποίηση

Επίσκεψη στον Δήμο Περάματος και ενημέρωση για την πορεία των χρηματοδοτούμενων με 10 εκατομμύρια ευρώ, έργων από την Περιφέρεια Αττικής αλλά και τις περαιτέρω ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποίησε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που έχει ξεκινήσει σε όλη την Αττική.
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης επισκέφθηκε τις υδατοδεξαμενές πυροπροστασίας που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια για την εξυπηρέτηση των πυροσβεστικών ελικοπτέρων στο Όρος Αιγάλεω, στα όρια Δήμων Κορυδαλλού και Περάματος, παρουσία και του δημάρχου Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλά.

Στο Πέραμα, επισκέφθηκε το εργοτάξιο του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου στη συμβολή των οδών Σοφ. Βενιζέλου και Μ. Αλέξανδρου προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ. Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Γ. Λαγουδάκη και στελέχη του δήμου, έγινε σύντομη παρουσίαση χρηματοδοτούμενων μελετών που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η επίσκεψη του κ. Πατούλη, συνεχίστηκε με την παράδοση του έργου της κατασκευής της οδού Αρεοπόλεως προϋπολογισμού 1.255.450 ευρώ και ολοκληρώθηκε σε κεντρικό καφέ της πόλης, όπου συναντήθηκε με πολίτες και εκπροσώπους φορέων.

Τον κ. Πατούλη συνόδευαν οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιώς Στ. Αντωνάκου και Νήσων Σ. Βοϊδονικόλας, οι βουλευτές Δημήτρης Μαρκόπουλος, Μιχαήλ Λιβανός, Γεώργιος Βρεττάκος, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Τραγάκης, η περιφερειακή σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής Ευγενία Μπαρμπαγιάννη κ.α.

Πρώτος σταθμός του περιφερειάρχη ήταν το όρος Αιγάλεω στο οποίο με χρηματοδότηση προϋπολογισμού 100 χιλιάδων ευρώ η Περιφέρεια εξασφάλισε την τρεις υδατοδεξαμενες (χωρητικότητας 200 τόνων εκάστη) πυροπροστασίας με δυνατότητα ανεφοδιασμού ελικοπτέρων.

Τον περιφερειάρχη υποδέχθηκε στο σημείο ο πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. Γ. Γουρδομιχάλης και στελέχη του οργανισμού και του δήμου. Ο πρόεδρος ευχαρίστησε περιφέρεια για τη σταθερή μέριμνα προς τις ανάγκες του συνδέσμου.

Επισήμανε ότι το έργο παραδόθηκε έγκαιρα και οι υδατοδεξαμενές καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή στην ακτίνα της οποίας εκτός από το όρος Αιγάλεω είναι το δάσος της γεωπονικής και του Διομήδου Κήπου.

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια εστιάζει στην πυροπροστασία και στην ενίσχυση της πρόληψης, επισημαίνοντας ότι με την εξασφάλιση 5 εκατ. ευρώ μέσω ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 η Περιφέρεια ενίσχυσε το πυροσβεστικό Σώμα με 35 σύγχρονα οχήματα ενώ σχεδιάζει να εντάξει αντίστοιχη προμήθεια οχημάτων και στο νέο ΕΣΠΑ. Ο περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά και στις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.

Στο δημαρχείο Περάματος ο κ. Πατούλης συζήτησε, με το δήμαρχο και συνεργάτες του για τη πορεία των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια, με έμφαση σε αυτά που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, με την οδική ασφάλεια, την κοινωνική πολιτική και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος αναφερόμενος στην συνεργασία με την Περιφέρεια χαρακτήρισε,”χαρά και τιμή”, την άψογη συνεργασία μεταξύ του α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης να συνεργαζόμαστε άψογα πρώτος και δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης.

“Η συνεργασία αυτή με Περιφερειάρχη τον Γ. Πατούλη γίνεται με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά ωφελούμενοι είναι οι δημότες μας οι οποίοι διαπιστώνουν ότι υλοποιούνται σημαντικά έργα στην περιοχή μας» σημείωσε ο κ. Λαγουδάκης και συμπλήρωσε:

«Αυτό που διαπιστώνουμε καθημερινά είναι ότι υπάρχει συνέχεια στο έργο που υλοποιείται στην περιοχή μας. Η συνεργασία μας είναι άψογη, τόσο με τον Γ. Πατούλη με τον οποίο έχουμε φιλικές σχέσεις από την εποχή που ήταν πρόεδρος της ΚΕΔΕ και όσο και με τα στελέχη της Περιφέρειας.

Η παρουσία σας στο Πέραμα είναι σημαντική καθώς με τη συμβολή σας έχουν υλοποιηθεί έργα και έχουν επιλυθεί προβλήματα που απασχολούσαν για δεκαετίες τους κατοίκους της περιοχής μας. Με αντιπλημμυρικά έργα που ο Δήμος μας δεν είχε δει για δεκαετίες, όπως και έργα υποδομών, π.χ. διάνοιξη της Αρεοπόλεως, ασφαλτοστρώσεις, ο δήμος μας θωρακίζεται.

Στην προσπάθεια αυτή έχει συμβάλει σημαντικά τόσο η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνάκου, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της Περιφέρειας, όπως η κ. Μπαρμπαγιάννη, κ.α.. Επίσης αναφέρθηκε και στη συμβολή του Γ. Πατούλη ως προέδρου της ΚΕΔΕ για τη θεσμοθέτηση ειδικής πρόβλεψης για τη ρύθμιση σοβαρών οικονομικών ζητημάτων που αφορούσαν τους Δήμους της χώρας.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόδοση των χρημάτων που διέθεσε η Περιφέρεια στο δήμο, σημειώνοντας «Καταφέραμε με συστηματική δουλειά και με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία (ίδιοι πόροι, ΕΣΠΑ, κ.α.) να δρομολογήσουμε την υλοποίηση έργων που παρέμεναν σε στασιμότητα εδώ και δεκαετίες. Γνωρίζουμε ότι το Πέραμα διψούσε για έργα.

Η καλή συνεργασία με το Γ. Λαγουδάκη και τα στελέχη του δήμου αποδεικνύει στη πράξη ότι δε λειτουργούμε με κομματικό πρόσημο, αλλά μόνο με αυτοδιοικητικά κριτήρια, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και συμβάλουμε στην υλοποίηση έργων όπως το αντιπλημμυρικό έργο στη Σοφοκλή Βενιζέλου και Μ. Αλεξάνδρου Προϋπολογισμού 4,1 εκατ. ευρώ και την κατασκευή της οδού Αρεοπόλεως προϋπολογισμού 1.255.450 ευρώ.

Σημαντικά έργα αφορούν στην αποχέτευση και στην οδοποιία, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση για την κατασκευή παιδικής Χαράς για φιλοξενία Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες προϋπολογισμού 300 χιλιάδες ευρώ. Η στήριξή μας όμως δεν περιορίζεται μόνο σε έργα υποδομών αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια με το ποσό των 500.000 ευρώ της λειτουργίας του «Κοινωνικού Εστιατορίου Περάματος» και του «Κοινωνικού Παντοπωλείου Περάματος», προκειμένου να καλυφθούν κοινωνικές ανάγκες οι οποίες εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλες στην περιοχή.

Να σημειώσω επίσης ότι στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων χρηματοδοτούμενων από ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής είναι ενταγμένα και 16 διαδημοτικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 17.000.000 ευρώ, που η υλοποίησή τους αφορά και τους δημότες του Περάματος.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για έργα βελτίωσης και συντήρησης των Λεωφόρων Ειρήνης και Δημοκρατίας, τα έργα που αφορούν την «Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στα Λακκώματα Σχιστού», τη «Βελτίωση των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Νίκαιας» στις οποίες φιλοξενούνται κάθε χρόνο εκατοντάδες παιδιά και από το Πέραμα, την τοποθέτηση τριών μεγάλων υδατοδεξαμενών πυροπροστασίας με δυνατότητα ανεφοδιασμού ελικοπτέρου στο Όρος Αιγάλεω για την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και την «Αστική ανάπλαση του Νεκροταφείου στο Σχιστό».

Η συμβολή μας συνεχίζεται επίσης σε επίπεδο υλοποίησης προγραμμάτων ΤΕΒΑ, αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων». Ο Γ. Πατούλης έκανε ειδική αναφορά στις δράσεις ανακύκλωσης και στην υλοποίηση του προγράμματος 200 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση δωρεάν στους δήμους εξοπλισμού και απορριμματοφόρων οχημάτων συλλογής βιοαποβλήτων.

«Στόχος μας είναι η κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της απορρίμματα και να μην επιβαρύνεται από άλλες περιφερειακές ενότητες. Για πρώτη φορά η Αττική έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ έχουν ωριμάσει οι διαδικασίες για τα πράσινα εργοστάσια. Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα είναι αυξημένο κατά 53% και ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα κονδύλια θα έχει στόχο έργα με κοινωνικό πρόσημο.

Επίσκεψη στα έργα

Ο περιφερειάρχης επισκέφτηκε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο μήκους 4,6 km (προϋπ. 4,1 εκατ. ευρώ) το οποίο έχει υλοποιηθεί κατά το ήμισυ και θα ολοκληρωθεί το Μάρτη του 2024 θωρακίζοντας περιοχές στο ‘Ανω και Κάτω Πέραμα. Ακολούθως επισκέφθηκε την οδό Αρεοπόλεως που παραδόθηκε προς χρήση. Όπως επισημάνθηκε το έργο είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή και εμφάνισε δυσκολίες στην υλοποίηση του, καθώς απαιτήθηκαν επιπλέον έργα αντιστήριξης, προσβασιμότητας ΑΜΕΑ, αλλά και αποστραγγιστικά τα οποία δεν προβλέπονταν στην αρχική μελέτη.

Τέλος ο περιφερειάρχης στη συνάντηση του με πολίτες και φορείς σε κεντρικό καφέ επισήμανε ότι το Πέραμα έχει παρόν και μέλλον και με το εργατικό δυναμικό του συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Το Πέραμα είναι μια πόλη που είχε πολλές ανάγκες για ασφάλεια και θωράκιση από πλημμύρες. Με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις στοχεύσαμε στην αντιμετώπιση πλημμυρών και στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Λειτουργούμε χωρίς κομματικά κριτήρια. Μόνη μας ευθύνη η εξυπηρέτηση των πολιτών. Στον προγραμματισμό μας είναι σειρά και άλλων παρεμβάσεων οι οποίες θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται μόλις είναι ώριμες οι μελέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κάηκε ολοσχερώς τουριστικό λεωφορείο στο Πέραμα

Εκδήλωση του Συλλόγου Ικαριωτών στο Πέραμα με τον υποψήφιο βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Βαρδαρό

Τράπεζες: Μειώσεις στις προμήθειες μετά το πρόστιμο των 41 εκατομμυρίων ευρώ