Τα δήγματα (δαγκώματα) από φίδια είναι συχνότερα τους θερινούς μήνες. Ενημερωθείτε για την ασφαλιστική κάλυψη που θα αποδειχθεί σωτήρια
Σε μεγάλη περιπέτεια εξελίχθηκε το δάγκωμα οχιάς για μια 43χρονη, η υγεία της οποία μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές παραμένει βελτιωμένη. Αναμενόμενα, η περίπτωση της άτυχης γυναίκας που χρειάστηκε να δώσει μάχη για τη ζωή της συνοδεύτηκε από πλήθος άρθρων για τα είδη φιδιών που ζουν στην Ελλάδα, τα επικίνδυνα και μη, όσο και για τις αναγκαίες πρώτες βοήθειες σε περίπτωση δαγκώματος.
Είναι η εποχή που, όπως κάθε χρόνο, θα διαβάσουμε για κάποιο ανάλογο περιστατικό -ίσως όχι και με αντίστοιχη τροπή-, αφού τα τέλη της άνοιξης και τους καλοκαιρινούς μήνες τα φίδια κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους, τρομάζοντας όσους τα βλέπουν ξαφνικά πίσω από τον καναπέ ή τυλιγμένα στον κινητήρα του αυτοκινήτου, οδηγώντας όμως και στο νοσοκομείο με το δάγκωμά τους τους πλέον άτυχους που είτε βρίσκονταν εν ώρα καθήκοντος είτε είχαν ήδη βάλει σε μπελάδες την υγεία τους χωρίς να το ξέρουν.
Τα δηλητηριώδη φίδια σκοτώνουν κάθε χρόνο 63.400 ανθρώπους κατά προσέγγιση, τους περισσότερους στη Νότια Ασία και ιδίως στην Ινδία. Αν λάβουμε υπ’ όψιν τα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας και τα 200-300 περίπου οδυνηρά συναπαντήματα ανθρώπου με φίδι, από τα οποία ζήτημα το ένα να αποβεί θανατηφόρο, η ως άνω θνησιμότητα ελάχιστα μας αφορά, εφόσον πάντα παραμένουμε εντός των συνόρων μας και των πέντε μόλις επικίνδυνων ιοβόλων φιδιών της ελληνικής πανίδας: της κοινής οχιάς που ζει κυρίως στην ηπειρωτική χώρα, στις Κυκλάδες και τα Ιόνια Νησιά, η οθωμανική οχιά στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο, η οχιά της Μήλου στις νήσους Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος και Πολύαιγος, ο αστρίτης στη Ροδόπη και η μικρή οχιά στην οροσειρά της Πίνδου.
Τα περισσότερα περιστατικά, σημειώνουν οι ειδικοί, αφορούν κυρίως επαγγελματίες του γεωργικού κλάδου, εξ ου και επί Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) είχε υπάρξει ειδική αναφορά στα δαγκώματα φιδιών στο επιστημονικό περιοδικό του οργανισμού, τα Ιατρικά Θέματα, στο οποίο τονιζόταν ότι «μετά από δήγμα φιδιών ο ασθενής πρέπει να μεταφέρεται πάντα στο πλησιέστερο κέντρο υγείας – νοσοκομείο για έλεγχο – διαβάθμιση της δηλητηρίασης και αντιμετώπιση».
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr