33.4 C
Perama
18/06/2024
perama24.gr
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Mitsotakis
Κοινοποίηση

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε το πρωί της Πέμπρης σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση:

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?»

«Θέλουμε να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η γεωγραφική θέση της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, καθώς «πιθανώς και να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία«.

«Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια» συνεχισε.

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «αφορά τις ρυθμίσεις καθώς και την εκμετάλλευση της πλήρης δυναμικής της ενιαίας αγοράς. Όταν μας λέτε ότι χρειάζεται δύο χρόνια για να πάρει κανείς τις απαιτούμενες άδειες στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι έξι χρόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, διότι ναι μιλάμε πάρα πολύ για την ενιαία αγορά. Είναι το βασικό μας πλεονέκτημα όσον αφορά την ικανότητα που έχουμε να πείθουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη, αλλά αν έχουμε αυτούς τους γραφειοκρατικούς περιορισμούς τότε δεν θα έχουμε πλεονεκτική θέση. Αντιθέτως, θα είμαστε σε μειονεκτική θέση όταν θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να επενδύουν στην Ευρώπη. Άρα θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτό που είπατε. Και καθώς περνάμε στον επόμενο γύρο των ευρωπαϊκών εκλογών, αυτό θα πρέπει να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

»Και στο πλαίσιο αυτού του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές. Με συγχωρείτε που παρέκκλινα λίγο από τη συζήτηση, αλλά θεώρησα ότι ήταν ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα. Αλλά για να επανέλθω στην ερώτησή σας, η ενεργειακή ασφάλεια και τι ρόλο μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως προς αυτό το θέμα σε αυτό το εξελισσόμενο πολιτικό τοπίο.

»Επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 για να εισάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισεκατομμύριο. Σας το λέω αυτό για να καταλάβετε την κατάσταση.

»Επίσης είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης.Η γεωγραφική μας θέση μας δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Άρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

Στο Νταβός ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στο Νταβός της Ελβετίας, όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Σήμερα και αύριο θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες- ανώτατα στελέχη εταιριών που δραστηριοποιούνται σε τομείς τεχνολογίας και ενέργειας, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ θα συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή.

Μεταξύ άλλων, σήμερα ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. Το μεσημέρι θα έχει συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του γνωστού περιοδικού για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Foreign Policy, κ. Ravi Agrawal.

Aναμένεται επίσης να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως το Bloomberg.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Την Πέμπτη (18/1), στις 10:00 (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τίτλο «European Green Deal, Anyone?».

Στις 16:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

Την Παρασκευή (19/1), στις 10:10, ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg και στη δημοσιογράφο Francine Lacqua.

πηγή newsbomb.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τροχαίο δυστύχημα στη Βουλιαγμένης με νεκρό 31χρονο οδηγό μηχανής

Τι προσφέρουν οι πάροχοι για τα μπλε τιμολόγια ρεύματος

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι το δικαιούνται – Πότε θα πληρωθεί