32 C
Perama
07/09/2024
perama24.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΑΜΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δημάρχου Περάματος Γ. Λαγουδάκη με τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο

103671427 290154802167855 8239652219279388513 N 768x576
Κοινοποίηση

Σε εξαιρετικό κλίμα συναντήθηκε την Τρίτη (16/6) ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Δήμαρχος Περάματος ενημέρωσε τον Υπουργό για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου Περάματος, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στη συνάντηση ο Δήμαρχος έκανε αναφορά στο πλήθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η πόλη και σχετίζονται με δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών, θέτοντας την ίδια στιγμή δύο βασικούς σημαντικούς άξονες.

  • Την ανάγκη αξιοποίησης των χώρων που εξαιρέθηκαν από την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε. και δόθηκαν στο Δήμο Περάματος προς χρήση και εκμετάλλευση για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως ο Αρμός και η προβλήτα Ε στο Δυτικό Άκρο που αποτελούν έργα μεγάλης κλίμακας, ικανά να ανατάξουν την περιοχή και να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα έργα πνοής για το άνω Πέραμα.
  • Έργα μικρότερης κλίμακας, τα οποία ενδεχομένως να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για την πλειοψηφία άλλων Δήμων, αλλά για το Πέραμα αποτελούν μέτρα και δράσεις που καθιστούν αναγκαία και απαραίτητη την υλοποίησή τους.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς τον Υπουργό που εάν υλοποιηθούν θα δώσουν ανάσα στην πόλη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτήν.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στα ζητήματα που του τέθηκαν από τον Δήμαρχο και δεσμεύτηκε πως θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Δήμου Περάματος, ώστε να γίνουν πράξη μία σειρά από δράσεις που έχει ανάγκη η πόλη. Ειδικότερα, επεσήμανε πως θα εγκρίνει την απαιτούμενη επιχορήγηση για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου, καθώς και έργα που σχετίζονται με τα προγράμματα «Φιλόδημος ΙΙ» και «Αντώνης Τρίτσης». Μάλιστα, ο Υπουργός αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση του Δημάρχου να επισκεφθεί το Πέραμα το προσεχές διάστημα.

Στη συνάντηση μετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου,  κ. Δημήτρης Στάθης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Περάματος, κα Ελένη Μουγιακάκου, καθώς και ο Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου, κ. Στέφανος Κασαπίδης.

Παρατίθεται αυτούσια η επιστολή του Δημάρχου Περάματος προς τον Υπουργό, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο της ως άνω συνάντησης

Κύριε Υπουργέ,

Αφού σας ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο που αναλάβατε και σας δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στην προσπάθειά σας αυτή, επιθυμούμε με την παρούσα αυτή επιστολή, να σας ενημερώσουμε για μία σειρά από σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το Δήμο Περάματος.

Ο Δήμος Περάματος, σε αντίθεση με άλλους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, έχει επανειλημμένα αποδείξει εμπράκτως την κοινωνική του υπευθυνότητα, την ευαισθησία του σε επίπεδο χωροταξικής δημοκρατίας, την συμβολή του σε μία σειρά δραστηριοτήτων που αφορούν την εθνική οικονομία, αποδεχόμενος στα γεωγραφικά-διοικητικά του όρια δράσεις και λειτουργίες με μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που εξαιτίας τους ταλαιπωρούνται καθημερινά οι δημότες μας.

Το Πέραμα είναι μία πόλη σε κρίση, χωρίς υποδομές, με ανύπαρκτο χωροταξικό σχέδιο, με μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και με τους κατοίκους του να ζουν κάτω από οριακές συνθήκες. Πριν έξι χρόνια αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου και θεωρούμε πως είναι άξια αναφοράς ορισμένα στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

1. Για τα τρία πρώτα χρόνια ο Δήμος Περάματος λειτουργούσε χωρίς εγκεκριμένο προϋπολογισμό και ήταν ο πιο υπερχρεωμένος Δήμος της χώρας αναλογικά με τον πληθυσμό του. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να τον εξυγιάνουμε οικονομικά και να τον θέσουμε σε τροχιά κανονικότητας.

2. Ο Δήμος είχε κατεστραμμένες όλες τις υποδομές του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κλείσιμο όλων των παιδικών χαρών με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και με εντολή εισαγγελέα.

3.Μεγάλο μέρος του πληθυσμού του άνω Περάματος ζει σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς δρόμους-αποχέτευση-ύδρευση και ηλεκτροφωτισμό.

4.Το Πέραμα είναι μία πόλη με ένα μοναδικό δρόμο εισόδου-εξόδου, ο οποίος διέρχεται ανάμεσα σε δεκάδες δεξαμενές πετρελαιοειδών, όπου φυλάσσονται καύσιμα αεροπλάνων, πετροχημικά, μαζούτ, βενζίνη κ.α., και εξυπηρετούν άνω του 85% των αναγκών της Αττικής σε καύσιμα. Ο ίδιος δρόμος καταλήγει στο πορθμείο Περάματος- Σαλαμίνος, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πορθμείο της Ελλάδας σε διακίνηση αυτοκινήτων και επιβατών εδώ και δεκαετίες, ενώ είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το Καλαί (Calais) της Γαλλίας.

5.Γνωρίζετε  πολύ καλά ότι ο Δήμος Περάματος στα Γεωγραφικά-Διοικητικά του όρια φιλοξενεί το ΚΕΛ Ψυττάλειας, από το 1950-1991 λειτουργούσε η μοναδική χωματερή της Αττικής στο Σχιστό Περάματος, ενώ η άναρχη επέκταση του λιμανιού του Πειραιά έχει καταλάβει κάθε σπιθαμή γης του θαλάσσιου μετώπου, καθιστώντας αδύνατη την πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα. Επιπλέον, στο Σχιστό Περάματος έχει γίνει εναπόθεση φωσφογύψου που προήλθε από τον χώρο των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, λειτουργεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Σχιστού, το Βιομηχανικό Πάρκο, ενώ φιλοξενείται πλήθος οχλουσών δραστηριοτήτων στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος (υδροβολές, αμμοβολές, βαφές με ψεκασμούς κ.α.), ενώ η ηχορύπανση και η φωτορύπανση από το χώρο του λιμανιού του ΟΛΠ, που βρίσκεται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Περάματος και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, καθιστούν τη ζωή των πολιτών ανυπόφορη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου αντιμετώπισης του Δήμου Περάματος διαχρονικά από την πολιτεία αποτελεί το γεγονός πως ενώ συσσωρεύονται στην πόλη δεκάδες οχλούσες δραστηριότητες που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών, την ίδια στιγμή το Πέραμα βρίσκεται έξω από κάθε σχεδιασμό που θα βελτίωνε την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όπως θα ήταν η επέκταση γραμμής ΜΕΤΡΟ και η χρήση φυσικού αερίου.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί στα προβλήματα της πόλης το «αναπτυξιακό σχέδιο της COSCO» που μεγέθυνε τη δραστηριότητα του λιμανιού (conteiners) από την περιοχή του Νέου Ικονίου μέχρι το Δυτικό Άκρο της πόλης, όπου βρίσκεται το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνας, δημιουργώντας νέες επιβαρύνσεις στην κυκλοφορία, ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

Θα θέλαμε να κάνουμε ειδική αναφορά στον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Αττικής, που ούτε λίγο ούτε πολύ, επιχειρεί να επαναφέρει εφιαλτικές εικόνες του παρελθόντος σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.

Τα θέματα που θέλω να σας θέσω χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

  1. Η ανάγκη αξιοποίησης των χώρων που εξαιρέθηκαν από την σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΟΛΠ Α.Ε. και δόθηκαν στο Δήμο μας προς χρήση και εκμετάλλευση για τα επόμενα 50 χρόνια, όπως ο Αρμός και η προβλήτα Ε στο Δυτικό Άκρο που αποτελούν έργα μεγάλης κλίμακας, ικανά να ανατάξουν την περιοχή του Περάματος και να κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα έργα πνοής για το άνω Πέραμα.

  1. Έργα μικρότερης κλίμακας, όπως αυτά που σήμερα σας αιτούμαστε, ενδεχομένως να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για την πλειοψηφία άλλων Δήμων, όπως λόγου χάρη η Κηφισιά, το Μαρούσι, το Π. Φάληρο, η Βούλα κτλ, αλλά για το Πέραμα αποτελούν μέτρα και δράσεις που καθιστούν αναγκαία και απαραίτητη την υλοποίησή τους, ενώ παράλληλα θεωρούμε πως είναι για εσάς άκρως διαχειρίσιμη η ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων που σας θέτουμε.

Θεωρούμε και πιστεύουμε πως συμφωνείτε κι εσείς μαζί μας, ότι πρόκειται για μία κατάφωρη αδικία προς τους πολίτες του Περάματος που αφορά την υγεία, την ασφάλεια και την ποιότητα της ζωής τους.

Ενδεχομένως η κοινωνική μας υπευθυνότητα να εκλαμβάνεται λαθεμένα από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας ως αδυναμία και να έχουν την αντίληψη πως ο ρόλος του «υποβαθμισμένου» -στην αντίληψή τους- Δήμου Περάματος, είναι να αποτελεί το «δοχείο απορριμμάτων» στερεών και υγρών αποβλήτων του Λεκανοπεδίου.

Σε κάθε περίπτωση, προσβλέπουμε στην κατανόησή σας και ευελπιστούμε στη βοήθειά σας, ώστε να υπάρξει μία γόνιμη και δημιουργική συνεργασία μεταξύ του Δήμου μας και του Υπουργείου προς όφελος του κοινωνικού συνόλου που αμφότερες πλευρές υπηρετούμε.

Η Δημοτική Αρχή, εγώ ως Δήμαρχος Περάματος, αλλά και η τοπική κοινωνία της πόλης μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αρμονικά με τη διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών και εσάς προσωπικά, γεγονός το οποίο θεωρούμε ότι θα συμβεί κι από τη δική σας πλευρά, δείχνοντας εμπράκτως την κατανόησή σας, ως προς την αποκατάσταση μίας διαρκούς αδικίας που συντελείται εις βάρος του Δήμου Περάματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πέραμα: Εργατικό ατύχημα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη – 37χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία

Έκτακτη ανακοίνωση ΕΦΚΑ: Γιατί πιστώθηκαν μειωμένες συντάξεις για τον Φεβρουάριο 2023

Χρ. Τριαντόπουλος: Δεν έδωσα καμιά εντολή για μπάζωμα στα Τέμπη, δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα